De ce eu sau multumesc pentru asta?

  • -

De ce eu sau multumesc pentru asta?

De ce eu? De ce a trebuit sa mi se intample asta tocmai mie?

Ai rostit macar odata aceste cuvinte?

Sunt situatii in viata noastra care nu le putem schimba, precum despartirea de partenerul de cuplu, moartea unei persoane apropiate, demiterea de la locul de munca sau faptul ca nu reusesti sa-ti atingi un tel atunci cand ti-ai dorit. Tot timpul vei avea doua optiuni: sa actionezi sau sa reactionezi.

 Sa reactionezi conform paradigmelor din trecut, pe care daca le privesti dintr-un alt punct de vedere realizezi ca nu iti aduc nimic productiv sau sa actionezi in conformitate cu o convingere noua precum:” ceea ce mi se intampla este spre binele meu”.

Zilnic ni se intampla lucruri care ne plac mai mult, altele mai putin dar nicidecum nu inseamna ca daca ai parte de lucruri care nu iti plac, Dumnezeu sau Universul te pedepseste sau ai ghinion sau mai stiu eu ce altceva, decat daca alegi tu sa crezi asa. Alegerea iti apartine.

Aici intervine acceptarea. Atunci cand accepti o situatie sau un eveniment asa cum are loc ii dai voie Universului sa aiba grija de tine in cel mai perfect mod posibil chiar daca tu nu realizezi asta. De ce? Pentru simplul motiv ca tu nu stii ce este cel mai bine pentru tine moment de moment. Poate ai crede ca daca ai avea masina aia smechera de zeci de mii de euro, ai fi in sfarsit bucuros/asa sau implinit/a dar daca masina aia ti-ar aduce un accident sau cheltuieli majore pe care nu le-ai putea suporta? Daca ai sti dinainte acest lucru, ai putea sa spui Multumesc pentru ca nu ai primit masina atunci cand ai vrut-o neaparat?

Doresti cu ardoare un partener de cuplu, unul anume, ti s-a pus pata pe cineva  si consideri ca e unic. Ajungeti sa fiti impreuna si la un moment dat vrei sa-ti stabilesti o familia cu respectivul/a cand deodata, total neasteptat iti trimite un SMS prin care te anunta ca nu mai suporta stresul asta si simte nevoia sa anuleze nunta. Oare poti sa spui multumesc acestei situatii? Sau incepi sa spui intregii lumi ce persoana oribila este si cat rau ti-a cauzat? Dar mintea noastra constienta nu detine toate detaliile de ansamblu, asa ca daca ai fi putut calatori in timp peste 5 ani, ai fi vazut ce relatie monotona, lipsita de pasiune si iubire ai avea. Practic ai fi ajuns mai rau decat acuma. Despartirea a fost pentru binele tau suprem sau nu?

Uneori ne este greu sa acceptam unele persoane din jurul nostru si felul cum se comporta cu noi. Asta deoarece ele trezesc in noi niste sentimente ascunse din fiinta noastra care au fost reprimate, precum ura, agresivitatea, autocritica, frustrari si altele. Probabil ai mai auzit zicala ca oamenii sunt de fapt oglinzi pentru noi si personalitatea noastra se reflecta cel mai bine in ei. Si partile pozitive si cele mai putin pozitive.

Daca constientizezi acest lucru, vei realiza ca nu are rost sa dai vina pe altii pentru felul cum te simti tu sau cum te fac ei sa te simti. Odata ce iti asumi responsabilitatea pentru propriile ganduri si emotii, vei descoperi ca nu este nimeni acolo in exterior care sa te enerveze sau sa te scoata din sarite. Pur si simplu cand cineva trezeste anumite emotii negative in tine, de fapt iti ofera o oportunitate  de a fi mai constient/a de ele si de a te detasa. Aceasta teorie a spus-o Carl Jung dupa o viata dedicata studierii psihicului uman, nu am descoperit-o eu.

Asadar,  poti spune multumesc cand cineva iti ofera o ocazie de a te detasa de niste emotii negative sau convingeri.

Multi autori de dezvoltare personala recomanda ca atunci cand lucrurile nu ies cum vrei tu, sa te impotrivesti lor si sa le schimbi imediat. Lucrul despre care nu vorbesc acestia este emotia din spatele acestei dorinte de a schimba lucrurile. Mai exact rezistand lucrului care s-a intamplat vei trai dezamagire, frustrare, nervozitate iar din acest punct vei cauta sa aduci o schimbare. Ce lucruri crezi ca vei atrage daca tu traiesti aceste emotii? Cel mai probabil nu vei reusi sa schimbi mare lucru iar daca vei schimba ceva, te vei simti tot frustrat/a. O alternativa pe care o folosesc eu este urmatorea: are loc un eveniment, o situatie care nu-mi place sau care ma enerveaza, traiesc imediat acele emotii de frustrare, anxietate, NU ma opun lor, le las sa se manifeste(in interior, nu exterior) si apoi ma detasez de ele. Cel mai important aici este sa nu dai atentie gandurilor care apar deoarece sunt doar justificari constiente ale acelor emotii. Cand emotia dispare, dispar automat toate gandurile care o hranesc. Imediat ce mintea imi este limpede solutia la problema se va ivi spontan. Daca nu pe moment, se va ivi la momentul potrivit pentru mine.

Acum, vreau sa-ti ofer un exercitiu simplu din cartea “Cele 7 legi spirituale ale succesului”, unde Deepak Chopra recomanda:

  “Voi practica Acceptarea. Astazi voi accepta oamenii, situatiile, circumstantele, si evenimentele asa cum vin.Voi stii ca acest moment este asa cum este menit sa fie, pentru ca tot universul este asa cum este menit sa fie. Nu ma voi impotrivi intregului univers prin a ma impotrivi momentului. Acceptarea mea este totala si completa. Accept lucrurile exact asa cum sunt acum, chiar daca nu sunt asa cum mi-as fi dorit sa fie.”

Accept lucrurile exact asa cum sunt acum, chiar daca nu sunt asa cum mi-as fi dorit sa fie. Personal, odata ce am inceput sa pun aceasta fraza in aplicare, viata mi s-a schimbat radical, si un sentiment de pace a inceput sa-si faca aparitia.

 

Da-mi Doamne puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba, curajul de a schimba cee ce imi sta in putina si intelepciunea de a face diferenta intre ele”.